READ Sverige utbildning

Nu har du som Vårdhundsförare möjlighet att vidareutbilda dig och din hund i konsten att hjälpa och stödja barn med lästräning.

Datum, Tider & Plats

Vi erbjuder READ utbildningar både i Skåne och i Uppsala.

Våra kurser är igång och vi kommer att utvärdera READ kurserna och återkommer med mer information om framtida kursstarter

Skåne /Marieholm

Instruktör: Marika Barck

Swedish Dog Academy Hundcenter
Reslöv 2308, 241 72 Marieholm

Uppsala

Instruktör: Mia Boivie

Eriksdalsgården
Norrlandsgatan 2, Uppsala

6400 kr inkl moms

Ingår lättare lunch och fika, registrering till READ ekipage samt READ scarves.

Kursbeskrivning

Vi varvar teori och praktik under kursdagarna. Ni får många tips och råd i den praktiska hundträningen. Och framförallt ska vi ha roligt !

Vi har alla upplevt det viktiga magiska mötet mellan vår vårdhund och patient. Nu tar vi steget vidare och introducerar hunden till barn som  behöver läs stöd.

Det kan vara svårt att sitta still, man stakar sig vid läsningen -det fnittras i klassen , klumpen i magen blir större och större. Det är detta som vi tillsammans med hunden förebygger och avhjälper. Motivationen till läsning ökar och nyfikenheten på nya böcker.

På samma sätt som i vårdhundsarbetet så ser man att effekten av mötet med hunden håller i sig och både koncentration och motivation ökar    utanför läshörnan och sprider sig vidare till klassrummet.

Många barn upplever hunden som en kravlös och icke-dömande lyssnande vän.

Det är detta vi vill uppnå med vår utbildning till READ hund Sverige.

Kursen pågår under 6 månader med sammanlagt 36 timmars lärarledda lektioner. Praktik anordnas av er själva men vi ställer naturligtvis upp med råd och stöd. Kursen avslutas med ett praktiskt test.

Antagningskrav & Ansökan

Du och hunden ska ha grundutbildning som vårdhundsteam med dokumenterad erfarenhet. Du som är lärare med lämplighetstestad hund har möjlighet att söka utbildningen.  Eller likvärdigt kontakta Lena Maria för bedömning av behörighet.

Ansökan görs via epost till kontakt@vardhundskolan.se senast den 6 september.

Kursledarna

Marika Barck

Driver sedan 2007 Calufa Hundskapsskolan där det erbjuds kurser för hundägare och hundar, enskild träning, rådgivning och problemhundsutredning.

Testledare vid lämplighetstest för blivande vårdhundar samt vid certifiering av hundar och förare som genomgått utbildning till vårdhundsekipage.

Marika har högskole utbildningar inom etologi vid Linköpings universitet. Har instuktörsutbildning inom SBK samt Instruktörsutbildning på Hand Med Hund, Hundpsykologutbildning och Rallylydnadsinstruktör.

Tillsammans med Mia Boivie gick de för de amerikanska grundarna av READ en instruktörutbildning under 2016.

Mia Boivie

Mia Boivie är i grunden undersköterska och har arbetat inom vården sedan 1989. Våren 2007 utbildades och certifierades Mia och hennes hundkollega Bosse och blev därmed Sveriges första certifierade vårdhundsteam.  2014 blev Bosse årets sociala tjänstehund postumt.

Idag är Mia utvecklingschef för vårdhundsarbetet inom Uppsala kommun.  Mia och hennes hundar fast anställda av Uppsala kommun Vård & omsorg där de arbetar med rehabilitering av vuxna med förvärvade hjärnskador inom socialpsykiatrin och med barn och ungdomar med neuropsykiatiska funktionsnedsättningar. Mia håller regelbundet föreläsningar om mitt arbete med vårdhundar. 2016 fick ytterligare en av Mias vårdhundar den finaste av utmärkelserna Årets sociala tjänstehund - Hilda.

Kursadministatör och tränare

Lena Maria Lundberg sköter administrationen av denna utbildningen och kommer att vara medverkande under kurstillfällena som tränare. Lena Maria nås lättast på telefonnummer 0709-434947 eller kontakt@vardhundskolan.se.

Hjärtligt välkomna!