Vi utbildar vårdhundsförare med hundar

Svenska Vårdhundskolan AB utbildar vårdhundsförare med hundar samt vårdpersonal som ska arbeta med vårdhundar. Vi erbjuder kurser, föreläsningar, litteratur m.m. och har en bred samverkan med många organisationer - se nedan!

Vi finns i Brösarp på det vackra Österlen (östra Skåne), mitt emellan Kristianstad och Simrishamn. Där har vi utmärkta lokaler för både föreläsningar och träning med hundar. Våra kursdeltagare kommer från hela landet. Vi utbildar och föreläser på företag och organisationer i hela landet och har även utbildat/testat vårdshundteam i Norge och Finland. Vi har även ett samarbete med ett stort universitet i Asien där de byggt upp en universitetskurs enligt vår modell.

Här en kort film från Uppsala Kommun som har flera team med vårdhundar anställda sedan många år. Förare och hund arbetar på skriftliga ordniationer med tydliga mål för varje vårdtagare där hunden deltar.I juni 2014 invigde vi vår hundlekpark Hundalandet. Där stärker man kontakten med sin hund genom att stödja hunden vid lek i de olika redskapen. Parken är öppen alla dagar för allmänheten, men kan också bokas. Vidare avser vi att använda parken vid kurser och läger för grupper med olika funktionshinder. Länk till Hundalandet.se

Det första vårdhundsteamet examinerades 2007 men innan dess hade vi under lång tid samlat på oss kunskaper om "hälsonyttan av kontakt med natur och djur". Idag (februari 2015) finns diplomerade vårdhundsteam i drygt 80 kommuner. I november 2013 hedrades vi för vårdhundsarbetet med Arvsfondens "Guldkornspris". Det ges till "projekt som med framgång har genomfört sina idéer och fått dem att leva vidare och spridas".

Vi har även uppfödning av labradoodlar. Det är en härlig familjehund, och många lämpar sig mycket väl som vårdhundar. Flera av valparna från oss har vuxit upp och uppfyllt de högt ställda kraven för certifierade vårdhundar.

Företaget ägs och drivs av Ingeborg Höök och Sven-G Hultman. Ingeborg är sjuksköterska med specialisering på psykiatri och har mångårig verksamhet även som chef inom äldrevård, psykiatri, missbruksvård mm. Sven-G är jägmästare/skoglig doktor med erfarenhet från både forskning och praktik, och med särskilt fokus på hälsa genom kontakt med natur och djur.

I filmen berättar Ingeborg Höök om Vårdhundskolan, några valpar från våren 2012 är också med: